Vuil in het oog

Met een vuiltje in het oog wordt een vliegje, stof, vloeistof of iets dergelijks bedoeld. Dus voorwerpen die niet in of door de oogbol heen prikken.

Wat te doen

Hoe krijg je een vuil, stof of een vliegje uit het oog.

  • Laat het slachtoffer zo min mogelijk knipperen.
  • Kijk in het oog of je het vuil ziet.
  • Hou de oogleden open en laat het slachtoffer naar boven, onder, links en rechts kijken.
  • Zie je het vuiltje zitten en je weet wat het is dan heb je 2 mogelijkheden:
    • Zit het vuiltje op het oogwit dan mag je met een zakdoek of gaasje voorzichtig het vuiltje proberen te verwijderen.
    • Zit het vuiltje op het gekleurde deel van het oog en is het niet scherp dan kun je proberen door het slachtoffer te laten knipperen het vuiltje naar het witte deel van het oog te laten knipperen waar je het wel mag verwijderen.
  • Vraag het slachtoffer na verwijderen of de klachten weg zijn. Er kan altijd nog iets in het oog zitten.

Vloeistof of veel stof in het oog

Een vloeistof of andere fijne stof (zand, meel, e.d.) verspreidt zich door heel het oog. Daarom moet het oog schoongespoeld worden. Dit kan door een oogdouche, een oogspoelfles, een oogbadje of door met een bakje/beker water in het oog te gieten. Spoel tot het vuil uit het oog is.

Verbranding

Bij verbranding aan het oog door een heet voorwerp of vloeistof, stoom of hete lucht moet er minimaal 10 minuten gespoeld worden met lauw water. “Koud” water kan ook maar wordt niet lang genoeg volgehouden.

Bijtende stof in het oog

Bij een bijtende stof in het oog moet er minstens 30 minuten gespoeld worden. Spoel altijd van de neus naar het oor anders loopt het water het andere oog in en zorg bij een bijtende stof dat er zo kort mogelijk huidcontact is. Let ook op vingers van jezelf of een ander die het oog open houden.