Kneuzingen

Wat te doen

  1. Verwijder sieraden
  2. Koel de kneuzing of verstuiking (10 minuten)
  3. Geef steun door een ideaalzwachtel

1. Verwijder sieraden

Kneuzingen en verstuikingen zijn ongeveer dezelfde lestsels. Bij deze letsels ontstaat zwelling en kleine bloedinkjes. Verwijder daarom sieraden die aan hetzelfde ledemaat zitten. Bij een verstuiking van de pols kan bijvoorbeeld de hand ook zwellen. Daardoor kan een ring gaan knellen met alle gevolgen van dien.

Laat sieraden als het kan door het slachtoffer zelf verwijderen en zorg ook dat het slachtoffer de sieraden in zijn eigen zak steekt. Zo kan het niet kwijt raken met alle vervelende gevolgen.

2. Koel de kneuzing/verstuiking

Belangrijk bij een kneuzing of verstuiking is koelen. Met koelen voorkom je zwelling of neemt de zwelling af. Ook trekken bloedvaatjes samen waardoor de bloedinkjes minder worden en wordt de pijn minder. Koel een kneuzing of verstuiking 10 minuten.

Koelen kan met water, een coolpack, een zak erwtjes of iets anders wat koud is. Let wel op dat door bevroren voorwerpen bevriezing kan ontstaan. Doe daarom altijd een doek (theedoek, mitella) tussen het voorwerp en de huid.

Verergert de pijn door het koelen? Denk dan aan een botbreuk.

3. Leg eventueel een steunverband aan

Leg eventueel een steunverband aan bij een verstuiking. Het steunverband dient niet om druk op het verstuikte gewricht te geven maar om het gewricht te ondersteunen. Voor dit steunverband gebruiken we een ideaalzwachtel. Let op bij het vastzetten van het ideaalzwachtel met de klemmetjes die erbij zitten. Deze zouden in de huid kunnen prikken. Een voorkeur is het vastzetten met tape. Bij te strak aanleggen op pols of enkel gaan de vingers of tenen tintelen en verkleuren (worden wit of blauw).

Geef eventueel rust en steun

De richtlijnen (Oranje Kruis 27e druk) schrijven voor dat het slachtoffer het best zelf een arm kan ondersteunen. Maar mocht je in overleg met het slachtoffer besluiten dat het toch fijn is om het ledemaat te ondersteuen, leg dan bij een pols een mitella of bij de elleboog of schouder een brede das aan. Een been kan omhoog gelegd worden zodat deze net iets hoger dan horizontaal ligt.

De dagen erna

Na enkele dagen neemt de zwelling af. Er kan dan wel meer blauwe verkleuring te zien zijn. Dit komt door bloed. Een fysiotherapeut kan helpen bij het rust en steun geven door middel van tapen (aanbeveling: scheer van te voren eventueel haar weg).